Kuka tykkää ravintola Tintån limoncello pannacotasta? Minä ainakin rakastan tuota jälkiruokaa! Siksi olikin erittäin hauska yllätys, kun löysin tuon alkuperäisen ohjeen Turun Sanomien ruokasivuilta metsästäessäni pääsiäiseksi jälkiruokaohjetta netistä. Ja voi pojat kun tästä tuli hyvää! Itse en askarrellut noita sokeroituja pistaasipähkinöitä vaan rouhin kaupasta valmiina saatavaa karamellisoitua pistaasipatukkaa pannacottan päälle. Sellaisia löytyy ainakin meidän lähiprismasta samasta hyllystä kuin erinäköiset pähkinät. Siirappia tulee ohjeella mukavan reilusti ja se säilyy jääkaapissa hyvin. Uskon että se toimii moneen muuhunkin jälkiruokaan. Itse ajattelin lorotella sitä myös hedelmäsalaattiin, jota suunnitelin kokkaavani huomenna.
Ja Henna! Vakuutan, että pidät tästä.
Valitettavasti kuva ei nyt tee annokselle oikeutta…
Limoncello -pannacotta
(4 hengelle)
2 liivatelehteä
1 vaniljatanko
5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 dl jugurttia
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehu
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Poistat vaniljansiemenet vaniljatangosta ja laita kattilaan. Lisää kerma ja sokeri, kuumenna. Varo kiehauttamasta, sillä kerman rakenne muuttuu.
Nosta kermaseos liedeltä ja siivilöi se. Puristele liivatelehdet kuiviksi ja lisää lämpimän kerman joukkoon. Lisää lopuksi jugurtti, sitruunankuori ja -mehu ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä kylmässä noin 2–3 tuntia.
Limoncellosiirappi
1½ dl sokeria
½ dl vettä
½ dl valkoista balsamicoa
½ dl sitruunankuorta
½ dl sitruunamehua
2 cl limoncelloa
Keitä sokeri, vesi ja valkoinen balsamico paksuksi siirapiksi. Kun siirappi on valmis, lisää sitruunamehu sekä raastettu kuori ja ota kattila pois liedeltä. Sitruunamehua ei saa kiehauttaa, sillä muuten siirappi muuttuu jäähtyessään rakeiseksi.
Anna siirapin jäähtyä hetki huoneenlämmössä. Lisää limoncello ja sekoita hyvin. Siirappi säilyy pitkään sekä kylmässä että huoneenlämmössä.
Sokeroidut pistaasipähkinät
1 rkl oliiviöljyä
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
40 g fariinisokeria
1 rkl vettä
Kuumenna öljy pannulla, lisää pistaasipähkinät ja paahda matalalla lämmöllä niin kauan, että pähkinät muuttuvat kullanruskeiksi. Lisää fariinisokeri ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja pyöräytä pähkinät kunnolla ympäri, jotta sokeri sulaa kokonaan ja jää kiinni pähkinöiden pintaan.
Jos haluat erityisen rapeita pähkinöitä, voit jatkaa niiden paahtamista uunissa 80 asteessa noin 30 minuutin ajan.
Laita hyytyneiden pannacotta-maljojen päälle limoncellokastiketta ja koristele paahdetuilla pistaasipähkinöillä. Ole limoncellokastikkeen kanssa varovainen, koska se on hyvin ”tiiviin” maikuista. Vain 1-2 ml kerros pannacotan päällä riittää.
Tämä pitää testata…vieläpä, kun kaapissa on sopivasti limoncello-pullo 🙂 Tästä saisi sopivan kesäisen jälkiruuan grillimenuulle 😛