Tuore tonnikala on välillä kiva vaihtoehto perinteiselle nautapiffille. Limettinen marinadi tuo mukavan, raikkaan säväyksen kalan makuun – ja sopisi erinomaisesti myös kanalle, mikäli kalakastikkeen vaihtaa vaikkapa soijakastikkeeseen. Limeaioli puolestaan käy kalan lisäksi vaikkapa salaatin ja lohkoperunoiden lisukkeeksi. Majoneesi kannattaa vatkata itse, niin sitä saa juuri sopivan määrän. Tästä ohjeesta syntyy kipollinen aiolia. (Sorry, kuva ei tee oikeutta!)
Ainekset
1 tonnikalapihvi per syöjä
Marinadi
1 limetin kuori raastettuna
1 limetin mehu
0,5 dl hunajaa
0,5 dl thaimaalaista kalakastiketta
0,5 dl chilikastiketta
1-2 dl öljyä
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita pihvit muovipussiin tai -rasiaan ja kaada marinadi päälle, levitä marinadia huolellisesti joka puolelle lihaa. Anna tekeytyä vähintään kaksi tuntia viileässä, mielellään pidempään. Kääntele pussia tai rasiaa välillä, että marinadi levittäytyy tasaisesti lihan päälle.
Grillaa tai paista tonnikala juuri ja juuri kypsäksi- liha saa jäädä punertavaksi sisältä.
Limeaioli
1 tl dijonsinappia
2 tl valkoviinietikkaa
2 keltuaista
2 dl öljyä
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 limetin kuori raastettuna
1 limetin mehu
Mittaa sinappi, etikka ja keltuaiset kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella. Lisää öljy hiljalleen, pieninä tippoina, vatkaa koko ajan. Mausta kuohkea majoneesi valkosipulilla ja limetillä.
Kiitos. Viikonlopun juhlamenu sai juuri viimeisen silauksen limeaiolista! Mä taidan kyllä olla sen verran laiska, että teen majoneesin suoraan pullosta.
Toivottavasti aioli onnistui! Kannattaa joskus testata itse tekemistä, se ei vie kauan aikaa ja minusta majo on pehmeämmän makuista. 🙂
Aiolista ei tullut hyvää. Ohjeessa on limeä aivan liikaa ja esim. suola puuttuu kokonaan. Lisäsin suolaa ja sokeria sekä valmista maustamatonta majoneesia, mutta makua ei saanut pelastettua, roskiin meni.