Minun on pitänyt tehdä lohipastramia jo vuosia, mutta jostain syystä en ole tehnyt. Kun muutamia viikkoja sitten olimme ystävillämme illallisella, jonka olivat paikanpäällä valmistaneet pari kokkia, saimme aivan ihastuttavaa alkuruokaa; halstrattua lohta ja wasabikastiketta. Ja siitä se ajatus sitten lähti… (tuo mainitsemani illallinen oli muuten erittäin makuhermoja kutkuttava kokemus – mutta siitä lisää myöhemmin)
600 – 800g lohta
1-2 rkl karkeaa merisuolaa
n 1 tl sokeria
mustapippuria
pippurisekoitusta
Wasabimajoneesi
1,5 dl majoneesi
1-3 tl wasabia
1-2 tl limemehua
(maitoa)
(suolaa ja pippuria)
Poista lohesta ruodot ja nahka. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua mustapippuria. Kääri filee tuorekelmuun. Nosta kala jääkaappiin. Anna graavautua 1 vuorokausi.
Pyyhi lohen pinnalta suolakiteet pois. Leikkaa lohipala ruotoviivan suuntaisesti pitkittäin 4 tangoksi. Paista 1 – 2 lohitankoa kerrallaan kuumalla pannulla ilman rasvaa siten, että ne ruskistuvat hieman joka puolelta (noin 20 sekuntia/puoli). Mausta lohitangot pippurisekoituksella.
Kääri jokainen tanko omaan kelmuunsa tiukaksi paketiksi. Nosta ne jääkaappiin vähintään tunniksi.
Leikkaa tangot 1/2 cm:n viipaleiksi kelmun läpi hyvin terävällä veitsellä. Poista kelmut. Sekoita wasabikastikkeen ainekset keskenään. Ohenna tarvittaessa maidolla. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa kalan ja majoneesin lisäksi salaattia.