Toivottavasti teillä oli mukavat pääsiäispyhät! Nyt jaksaa taas painaa arjen parissa, vai mitä? 😉 Meidän pesue nautiskeli vapaista ihan kotosalla, ja luonnollisesti laitoimme ruokaa, kun lauantaina saimme vieraita. Ostin jokin aika sitten Ravintola Murusta kertovan kirjan Muru ja bongasin sieltä aikoinaan annoskateutta herättäneen bouillabassen ohjeen. Resepti pääsi testaukseen pääsiäislauantaina, kun ruokavieraita oli useampi – soppaa kun on helppo tehdä isokin kattilallinen. Ja ai että, tästä tuli hyvää! Keitto saa sahramista upean sävyn ja vaihtelua saa eri kalalajeilla. Itse laitoin soppaan ahventa ja kuhaa. Keiton kanssa tarjoilin rouillea (majoneesintapainen kastike) ja leivän päälle levitettäväksi tein artisokkalevitettä niinikään Murun ohjeella, sekä punaista pestoa.
Bouillabasse
2 sipulia
2 varsisellerinoksaa
1 fenkoli
1 iso purjo
2 porkkanaa
1 dl oliiviöljyä paistamiseen
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tähtianista
0,5 tl sahramia
4 dl valkoviiniä
1 dl tomaattipyrettä
1 l kalalientä
400 g sinisimpukoita
1 puntti basilikaa
1 appelsiinin kuoriraaste
300 g vaaleaa kalaa (esim. kuha, ahven)
100 g jättikatkaravunpyrstöjä
suolaa
mustapippuria
Pilko vihannekset mukavan pieniksi. Kuullota kasvikset oliiviöljyssä. Lisää kattilaan mausteet ja valkoviini, kiehauta. Lisää tomaattipyre ja kalaliemi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Tällöin vihanneksissa on vielä purutuntumaa. Pese sillä välin sinisimpukat, hienonna basilika ja raasta appelsiininkuori.
Lisää kattilaan kalat, simpukat, ravunpyrstöt ja basilika. Mausta keitto appelsiinin kuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoile rouillen ja paahdetun leivän kanssa.
Rouille
2 siivua vaaleaa leipää
1 dl kylmää bouillabassen lientä
1 keltuainen
2 tl dijon-sinappia
2 valkosipulinkynttä
2 dl mietoa oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
pari tippaa tabascoa
suolaa
Poista leivästä kuori ja paloittele se syvään astiaan.
Lisää kulhoon liemi, keltuainen, sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää lopuksi öljy ohuena nauhana sekoittaien. Mausta sitruunamehulla, tabascolla ja suolalla.
Latva-artisokkalevite
1 prk (200 g) latva-artisokan sydämiä
1 sitruunan mehu
1/2 sitruunan kuoriraaste
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
10 kivetöntä oliivia
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Valuta artisokansydämet, purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Hienonna persilja. Silppua artisokat, oliivit, sitruunamehu, kuoriraaste ja persilja sauvasekoittimella karkeaksi. Lisää oliiviöljyä vähitellen joukkoon ja soseuta tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.