Kurpitsa on loistava ruoka-aines. Se on ihanan värinen vihannes ja se taipuu monenlaiseksi ruuaksi. Se sopii myös keventäjille, sillä sen kaloripitoisuus on samaa luokkaa kun tomaatilla ja kurkulla, ja se sisältää terveellisiä hivenaineita! Tässä tulee kaksi kurpitsakeitto-ohjetta. Ensimmäinen on hienostuneempi, resepti on Hans Välimäen. Jälkimmäinen on itseveistelty.
Kurpitsakeitto Hans Välimäen tapaan
0,5 kg kurpitsaa kuorittuna ja kuutoituna
3 rkl + 3 rkl voita
0,5 dl hunajaa
1 salottisipuli kuutoituna
3 dl kana- tai kasvislientä
3 dl vettä
2 dl kermaa
suolaa, pippuria, tabaskoa
Levitä kurpitsat uuniastiaan. Ripottele päälle voita ja hunajaa. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes kurpitsat alkavat pehmetä.
Kuullota sipulikuutiot miedolla lämmöllä voissa, kunnes sipuli on pehmeää. Älä ruskista! Lisää pannulle paahdetut kurpitsat, kaada päälle kasvisliemi ja vesi. Lisää nestettä vain sen verran, että kurpitsakuutiot juuri peittyvät. Hauduttele, kunnes kurpitsat on täysin pehmenneet. Lisää kerma ja kiehauta. Soseuta keitto. Mausta ja siivilöi.
Meitsin helppo kurpitsakeitto
500-700 g kurpitsaa paloiteltuna
voita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl – 2,5 dl kermaa, myös kevyt ruokakerma käy
vettä
1/2 – 1 kasvisliemikuutio (riippuen kuinka suolaisesta tykkää)
2-3 rkl sokeria
suolaa, pippuria
Kuullota sipuli, valkosipuli ja kuutioitu kurpitsan liha kattilassa voissa. Lisää kerma ja laita vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät. Keitä kypsäksi kasvisliemikuution kanssa. Soseuta sauvasekoittimella, ja mausta sokerilla suolalla ja pippurilla.
Tarjoa parmankinkkukierteiden kanssa.
Parmankinkkukierteet
Leikkaa voitaikinalevystä pitkittäin peukalon levyisiä suikaleita. Kiedo jokaisen ympärille puolikas parmankinkkuviipale. Kierrä tankoa hiukan itsensä ympäri. Paista uunissa 225 asteessa 12-15 minuuttia.