Uusinpaan Etikettilehteen on kerätty reseptejä katuruokaklassikoista. Kyseisen lehden reseptit ovat yleensä olleet toimivia ja tälläkin kertaa kaikki reseptit näyttivät kokeilemisen arvoisilta. Ajattelinkin kokkailla ne kaikki läpi tässä lähiaikoina. Eilen tein jo vietnamilaisia kesäkääryleitä, ja tänään maistelimme näitä täytettyjä pitaleipiä.
Nämä olivat kerrassaan mainioita! Tämä resepti tulee jäämään arkiruokavalikoimaan, ehdottomasti. Ruoka on helppo valmistaa ja maut ovat kohdillaan. Tosin lasten suuhun falafelit olivat hiukan liian mausteisia; Jääkaapista löytyneet eineslihapullat pääsivät valitettavasti lopulta myös pöytään…
Kävin muuten viimeinkin ostamassa digitaalisen lämpömittarin, joka sietää korkeampiakin lämpötiloja ja sain tehtyä friteerauksen kerrankin ilman ihmeempiä säätöjä. Pakko myöntää, että olen kokenut itseni aina hyvin epävarmaksi friteerattavia ruokia valmistaessani ja olen monesti jättänyt hyvältä kuullostavan reseptin jopa kokeilemattakin tämän työvaiheen vuoksi. Mutta mittarin kanssa kaikki kävi kuin leikki! Seuraavien viikkojen aikana tulen mahdollisesti friteeraamaan yhtä sun toista. Verisuonet ja jenkkakahvat kiittävät…
Ohjeesta riittää neljälle.
Falafel-pullat
- 1 pieni sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 prk (400g/265g) kikherneitä
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl suolaa
- 0,25 – 1 tl jauhettua cayannepippuria
- rouhittua mustapippuria myllystä
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl tahinia
- 0,75 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
- 3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- 1 l rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi
- salaattia
- punasipulia
- kirsikkatomaatteja
- Tee ensin tsatsiki (ohje alla)
- kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljytilkassa pannulla kypsäksi. Laita hetkeksi sivuun.
- mittaa valutetut kikherneet kulhoon. Lisää mausteet, sitruunamehu ja tahini.
- soseuta sauvasekoittimella massaksi. Lisää jauhot, yrtit ja paistetut sipulit. Jatka soseuttamista, kunnes taikina on sileää.
- muotoile taikinasta kaksi pötköä ja leikkaa ne paloiksi. Voit halutessasi pyöritellä palat tasaisemmiksi pulliksi.
- Uppopaista pullat runsaassa öljyssä , korkeareunaisessa kasarissa. Kuumenna öljy 175 asteiseksi. Paista pulla muutamassa erässä. Paistoaika on muutamia minuutteja, kunnes pullat ovat saaneet kullanruskean sävyn.
- Lämmitä pitaleivät, laita sisälle salaattia, kuutioitua tomaattia, punasipulia, falafel-pullia ja tsatsikilla.
Feta-tsatsiki
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 kurkku
- 2 dl paksula maustamatonta jugurttia
- 100g fetajuustoa palana
- (silputtua korianteria)
- sormisuolaa, mustapippuria myllystä
- kuori ja hienonna valkosipuli.
- kuori kurkku halutessasi, poista siemenet lusikalla.
- leikkaa kurkku puolikuiksi. Sekoita kurkku ja valkosipuli jugurttiin. Murustele joukkoon feta.
- mausta seos ja lisää halutessasi korianteria (tai tilliä, niin kuin alkuperäisessä ohjeessa?)