Tämä jälkiruoka on taivaalista! Valmistamisessa on useampi vaihe eikä tämä siis ole mikään pikakokkaajan vaihtoehto. Mutta mitään vaikeaa tässä reseptissä ei ole, ja se maistuu jokaisen uhratun minuutin arvoiselta. Ohje on muokattu Tomi Björckin kirjasta Farang. Kuten usein huippukokkien resepteissä, myös tässä eri komponenttien määrien suhteet olivat pielessä. Niinpä tässä postauksessa annetussa reseptissä tuota epäsuhtaa on hiukan tasattu ja mangovanukkaan määrä on 1,5 kertaistettu alkuperäiseen nähden (ja siksi näette reseptissä noita ”1,5 liivatelehteä” -omituisuuksia…). Tästäkin huolimatta kookoskermakastiketta jäi hiukan yli ja marenkiahan tuli siis aivan määrättömästi liikaa. Tosin marenki maistuu hyvin sellaisenaankin, joten sinänsä tämä ei haitanut lainkaan. Meillä ainakaan marenkia ei lopulta jäänyt yhtään….
4 annosta
Mangovanukas
- 150g mangopyreetä
- 0,75 dl kookoskermaa
- 1 rkl appelsiinimehua
- 1,5 liivatelehteä
- 3 rkl vettä
- 4 rkl sokeria
- 1/4 vaniljatanko (tai muutama rouhaisu kuivattua vaniljatankoa)
2 passiohedelmää
Kookoskermakastike
- 2,5 dl kookoskermaa
- 2 dl vettä
- 0,5 dl riisijauhoja
- 0,5 vaniljatanko (tai kuivattua vaniljatankoa)
- 1 dl sokeria
Palmusokerimarenki
- 100g munanvalkuaista (n. kolme valkuaista)
- 50 g sokeria
- 50 g palmusokeria
- 100g tomusokeria
- 50g palmusokeria (koristeeksi)
mangovanukas: Sekoita mangopyree, kookoskerma ja appelsiinimehu keskenään. Liota livatelehti kylmässä vedessä. Leikkaa vaniljatanko puoliksi ja raavi siemenet irti ja sekoita veden ja sokerin kanssa kattilassa. Kiehauta ja lisää joukkoon liivatelehti. Sekoita tasaiseksi ja sekoita mangoseokseen. Kaada tarjoiluastioidin. Hyydytä jääkaapissa ainakin 4 tuntia.
KAstike: Sekoita kookoskerma, vesi, riisijauho ja aukileikattu vaniljatanko kattilassa. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee ja kiehahtaa kunnolla. Vedää sivuun ja lisää sokeri. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.
Marenki: Sekoita sokeri ja palmusokeri keskenään. Vaahdota valkuaiset ja silää sokeri pikkuhijaa joukkoon vatkaten. Kun vaahto on kovaa ja kiiltävää, sokoita kaapijalla tomusokeri joukkoon varovaisesti käännellen. Levitä massa leivinpaperille n. 2- 5 mm paksuiseksi kerrokseksi, ripottele päälle palmusokeria koristeeksi ja paista 80 asteisessa uunissa noin 2,5 tuntia.
Ennen annoksen kasaamista notkistin kastiketta hiukan vispaamalla sitä. Laita kastiketta vanukkaiden päälle. Kaavi päälle passionhedelmän lihaa ja tökkää koristeeksi pala marenkia.
Olettko muuten kokeilleet tällaista vaniljamyllyä, Twisteriä, jossa kuivattuja vaniljatankoja voi suoraan rouhia ruuan sekaan. Ehkä kätevin inkinä! Ystäväni suositteli kerran tätä, ja tällä olen sen jälkeen mennyt enkä ole ainakaan toistaiseksi kaivannut kalliita vaniljatankoja.