Näitä vietnamilaisia kevätrullia näkyi ruokablogeissa muutama vuosi sitten enemmänkin. Olen itsekin tehnyt aiemmin ruokia (klik ja klik) näistä ohuen ohuista riisipapereista. Nyytit ovat erittäin kauniin näköisiä ja sopivat hyvin alkuruuaksi aasilaistyyliseen menuuseen. Varoitan kuitenkin, että makumaailma voi jakaa mielipiteitä – en ehkä valmistaisi tätä ruokaa vieraille, jotka eivät ole aasialaisten yrttien suuria ystäviä. Mutta toisaalta makuunkin voi vaikuttaa valitsemalla mieleisensä täytteet rulliin. Jotenkin vain itse en pysty kuvitelemaan näitä ilman koianteria…
Rulliin laitetaan vihanneksia, yrttejä ja vermiselliä sekä lihaa tai esim katkarapuja. Rullia dippaillaan erilaisiin dippeihin. Kastkkeella on suuri vaikutus makuun, joten suosittelen etsimään omaa suuta eniten miellyttävän dipin. Itse tein tällä kertaa tuota perinteistä kastiketta sekä maapähkinädippiä. Lisäksi dippinä voi käyttää valmista sweet chili- kastiketta. Ajattelin myös seuraavalla kerralla kokeilla tätä Kokit ja potit -blogin huikeaa hoisinkastiketta. Tämä lohelle tarkoitettu kastike voisi myös toimia.
Tarvitset kaikkiin rulliin
- lasinuudeleita eli vermiselliä
- riisipaperia
Lisäksi tarvitset vihanneksia, esim jotain näistä (tai kaikkia):
- rapeaa ja maukasta salaattia, esim romaine tai vaikka pinaattia
- porkkana
- kurkkua
- avokadoa
- retiisiä
- ituja, herneenversoja
- kevätsipulia
- tuoreita yrttejä, esim korianteria, minttua, thaibasilikaa
Ja vielä joku proteiini, esim:
- Naudan sisäfilettä mediumiksi kypsennetynä ja viipaloituna ohuiksi siivuiksi
- Jättikatkarapuja
- graavilohta
- olen myös nähnyt ohjeita, joissa näihin laitetaan pulled porkia tai ankkaa
Näihin rulliin tuli naudan sisäfilettä ja jättikatkarapuja. Naudan fileeviipaleet penslasin ohuelti Hoisinkastikkeella. Lisäksi marinoin jattikatkaravut liemessä, jossa oli öljyä, valkosipulia, korianteria, chiliä ja limen mehua. Voit käyttää esim tätä ohjetta.
Dipit valmistetaan sekoittamalla vain kaikki aineet keskenään. Maapähkinävoikastikekin sekoittuu lopulta, kun jaksat vain urheasti sekoittaa… Ehkä sauvasekoitin voisi nopeuttaa sitä touhua
Perinteinen dippi rullille
1 dl vettä
3 rkl kookospalmusokeria
1,5 rkl kalakastiketta
0,5 rkl riisiviinietikkaa
1 limetin puristettu mehu
1 hienonnettu valkosipulinkynsi ja puolikas chili viipaloituna
paahdettuja mustia tai valkoisia seesaminsiemeniä
Dippi 2: Maapähkinävoikastike
4 rkl sokerioimatonta maapähkinävoita
2 rkl hoi sin -kastiketta
1 rkl sokeria (tai sen mukaan, kuinka makeaa hoi sin -kastiketta käytät. Itse en laittanut lainkaan sokeria ja hyvä niin)
1 dl vettä
Kun olet sekoittanut dipit, viipaloinut vihannekset ja nyppinyt yrtit valmiiksi, keitä lasinuudelit. Laita nuudelit kiehuvaan veteen 3 minuutiksi ja valuta sitten kuiviksi. Sitten alkaa hauskin osuus, rullaaminen. Laita laakeaan kulhoon kädenlämpöistä vettä. Upota riiripaperilevy veteen ja ana pehmetä kunnolla. Jos paperi ei ole tarpeeksi vettynyt, se halkeilee helposti. Huomaat kyllä muutaman rullan jälkeen milloin paperi on sopivaa. Ole rullaamisessa myöskin armolinen itsellesi. Muutamat reiät siellä täällä eivät haittaa mitään. Kun paperi on vettynyt, nosta se laitaselle. Laita hiukan keskustaa alemmaksi lihaa, vermiselliä, vihanneksia ja yrttejä keoksi. Sitten taita paperin alareuna kasan päälle ja taita levyn reunat sivulta vielä keskelle. Sitten rullaa nyyti valmiiksi. Siirrä tarjoilualustalle odottamaan. Tarjoilualusta kannattaa kostuttaa pienellä määrällä vettä, rullat tarttuvat helposti alustaansa kun kosteus haihtuu. Älä myöskää lado rullia päällekkäin! Ylipäätään rullat kannattaa nauttia melko pian rullaamisen jälkeen. Sitten vain testailemaan erilaisia dippejä ja etsimään omaa suosikkia.