Söimme pavlovaa jälkiruuaksi sekä uutena vuotena että jouluna, koska pidän tästä jälkiruuasta hirmuisesti, ja eri iltoina illallispöydässä istuivat eri seurueet. Jouluna tein marengin edellisenä päivänä ja se kuivahti ja muuttui keskuksestaan hiukan sitkeäksi. Tästä viisastuneen paistoin uutena vuotena marengit vasta tarjoilupäivänä; ja avot, marengista tuli juuri sellaista kuin halunsinkin – rapeakuorista mutta hattaramaisen ilmavaa keskeltä, helposti haarukalla lohkeavaa! Aiemmin olen tehnyt pääsääntöisesti vain pikkuisia marenkeja, jotka paistettaessa kuivuvat läpeensä koviksi ja tarkoitukseensa sopiviksi. Tällöin marengit ovat toimineet hyvin seuraavanakin päivänä. Mutta kun tekee ison pavlovan, johon veitsen ja haarukan pitää pystyä, on ilmava (tai seuraavana päivänä sitkeä 🙂 ) keskusta tarpeen. Ja muutenkin, se on vain niin herkullista! Sain vahtia kuin haukka poikasiaan noita marenkilevyjä, ettei niille käynyt kuten piparkakkutalolle – niin hyvin kauppansa teki testilevyt… Ja tällä kertaa napsijana ei toiminut lapset…
Marenki
1,5 dl sokeria
4 kananmunan valkuaista
2 dl tomusokeria
2 tippaa valkoviinietikkaa
Vadelmakastike
200g pakastevadelmia
loraus Cointreauta
1 rkl tomusokeria
Lisäksi
Erilaisia marjoja
3 dl kermaa vaahdotettuna
suklaata
tomusokeria
Tee ensin marenki. Vispaa sokeri ja kananmunan valkuaiset kiiltäväksi, kovaksi vaahdoksi. Kääntele seuraavaksi tomusokeri ja valkoviinietikka varovaisesti sekaan. Annostele marenkia leivinpaperilla päällystetylle uunipellille sopivan kokoisiksi pyöreiksi levyiksi. Minulla tästä määrästä tuli yksi iso ja kaksi pienempää marenkilevyä. (Pavlovasta tein kaksikerroksisen ja kolmas levy pisteltiin suoraan pelliltä suuhun). Paista kiertoilmauunissa vajaat 3 tuntia 80 asteessa. Marengin voi paistaa myös korkeammassa lämpötilassa ja lyhyemmällä paistoajalla, mutta silloin marenki usein menettää täysin valkoisen värinsä.
Nosta marengit jäähtymään. Tee kastike. LAita vadelmat ja cointreau kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes marjat ovat mehustuneet. Paseeraa siivilän läpi. Mausta sokerilla. Vispaa hiukan sokerilla maustettu kerma vaahdoksi. LAita iso marenkilevy tarjoiluvadille. Levitä isoimman marengin päälle kermavaahto. Ripottele päälle marjoja ja suklaata.Nosta päälle toinen , pienempi levy. Laita päälle taas kermavaahto, marjoja ja suklaata. Siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoile kastikkeen kanssa.
Niin kaunis pavlova! 🙂 En ole koskaan tehnyt, mutta täytyisi kyllä kokeilla.