Tätä kirjoittelee ylpeä kummitäti, sillä sain äitienpäivänä uuden kummitytön! Minusta oli ihana ajatus, että pikkuinen tyttö sai nimensä juuri äitienpäivänä. Ristiäiskahvien herkut parillekymmenelle vieraalle toteutettiin talkoovoimin, sillä pitopalveluiden hinta-laatusuhde (etenkin pyhäpäivänä) ei tuntunut vakuuttavalta. Perustarjoiluista olisi pitänyt maksaa melkein 30e per henkilö! Järjetöntä, etenkin kun lähipiiristä löytyy osaavia tekijöitä.
Minä otin toteutettavakseni ”jotain suolaista” ja päätin tehdä pieniä, annoskokoisia piiraita – ne on helppo nostaa lautaselle pitopöydästä ja kätevä syödä. Bongasin kivankuuloisen ohjeen Valion mainoslehtisestä, josta muokkasin kasvisversion. Kivan säväyksen tuo perinteisestä Mustapekasta juuri lanseerattu yrttiversio, jota leikataan kiekoiksi piiraiden päälle.
Todellinen löytö tuli sattumalta vastaan Prisman leivinpaperihyllystä: kartonkinen leivosvuoka. Olen ennen tehnyt vastaavia piiraita ja suolaisia muffinsseja joko suoraan muffinssipeltiin tai perinteisiä ohuita muffinssivuokia käyttäen, mutta rasva tulee niistä aina kurjasti läpi. Pinnoitettu kartonki sen sijaan pitää rasvan sisällään eli on siistin näköinen tarjoilussa. Vuoka on myös niin tukeva, että piiraita ei tarvitse paistaa muffinssipellissä. Kätevää! Nettikaupoista taitaa löytyä värikkäitäkin kartonkivuokia, joilla saa ilmettä kattaukseen. Minä käytin tällä kertaa Brunon ruskeita vuokia – samanlaisia löytyy myös muilta valmistajilta.
Näistä tuli hyviä, myös ristäiäisvieraiden mielestä 😀 Nämä olisivat oivia tarjottavia myös ylioppilasjuliin!
Kiitos kummitytön isukille kuvasta! 🙂
Ainekset (20 kpl)
Pohja
200 g voita
7 dl vehnäjauhoja (voit laittaa myös puolet grahamjauhoja)
7 rkl kylmää vettä
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja painele muffinssivuokiin.
Täyte
Oliiviöljyä
2 punasipulia
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 suippopaprika
1-2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl Emmental-juustoraastetta
suolaa, mustapippuria
3 pkt Mustapekka yrtti -tuorejuustoa
Silppua kasvikset. Kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Sekoita kasvisten joukkoon ruokakerma, munat ja juustoraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Täytä piiraat. Leikkaa Mustapekka kiekoiksi ja asettele piidaiden päälle. Paista 215 asteessa 12-15 minuuttia. Koristele yrteillä.