Mortteli minulla on ollut pitkään, mutta se on toiminut lähinnä kuivattujen chilien säilytyspaikkana. Käyttöä on ollut melko vähän. Nyt asiaan tuli muutos. Puuhastelu morttelin kanssa oli itse asiassa aika hauskaa. Saa paineita mukavasti purettua samalla… 🙂 . Ainoa huono puoli on, että kivimorttelin hakkaaminen tuottaa hiukan meteliä. Mutta onpahan tekemisen meininkiä.
Tää oli paras pala aasialaisiin mausteisiin tutustuessa: korianterinjuuria saa ostamalla korianteria! Wouuuu mikä oivallus – hyvä Taru!
2 valkosipulin kynttä
2 korianterin juurta
1 pieni vihreä chilipaprika (ei ollut, joten laitoin pitkän chilin siemenineen. Pienen chilin tarkoituksena on tuoda lisää potkua)
3 pitkää vihreää chilipaprikaa (siemenet poistettuna)
2 cm pala kuorittua inkivääriä
2 dl limetinmehua tuoreista limeteistä (itse laitoin 1,5 dl ja happoa oli kyllä ihan tarpeeksi!)
3 rkl palmusokeria
3 rkl kalakastiketta (laitoin vain 2 rkl ja suolaa oli minusta riittävästi)
1 rkl merisuolaa
Leikkaa valkosipulikynnet, inkivääri ja korianterinjuuret pieneksi hakkeeksi ja laita ne suolan kanssa mortteliin. Hakkaa kunnes tahna on tasaista. Lisää ensin pieni chili ja hienonna, lisää sitten loput pieneksi pilkotit chilit ja hakkaa kunnes seos on tasaista. Lisää palmusokeri ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Lisää limetinmehu ja mausta kalakastikkeella. Lisää tarvittaessa hienoa sokeria, limen mehua tai kalakastiketta. Tavoitteena pn saada tulisen, happaman, makean ja suolaisen tasapaino.
Kastike sopii esim merenelävien, kuten simpukoiden tai ostereiden seuraksi tai thaimalaisten salaattien kastikkeisiin.
Ah ihana kastike! Rakastan aasialaistyylisiä kastikkeita.