Hyvänmaunrajalla voitti ansaitusti viimekuun ruokahaasteen upealla olutkuutiollaan ja sai nyt järjestää toukokuun ruokahaasteen. Haasteena on tällä kertaa valmistaa hampurilainen. Aihe on hauska ja ajankohtainen näin grillikauden avautuessa. Meilläkin syödään hampurilaisia erityisesti näin kesäisin, koska niitä on todellakin mukava grillata ja ne maistuvat yleensä myös pienille. Niinpä haasteeseen piti tietenkin ottaa osaa.
Salvia ja parmankinkku ovat lähellä sydäntäni, joten päätin käyttää hampurilaiseen perinteisen saltimbocca alla Romanan makumaailmaa. Kokeilu oli onnistunut ja luulenpa, että kesän aikana tulemme tarjoilemaan näitä hampurilaisia myös grillailemaan saapuville vieraille (kuka ilmottautuu? ) 🙂 .
Joku puristi tietenkin nyt nurisee jossain, että ”ei hampurilaiseen pidä käyttää fileepihviä”. Tai, että ”eihän tuo reppana ole edes sämpyläänsä itse leiponut, mitäs ruuanlaittoa se semmoinen nyt on”. No se ei minua haittaa. Fileepihvit nyt vain on niiin hyviä ja toimiii etenkin näiden kastikkeiden kanssa. Ja ei edes aloiteta niistä minun leipomistaidoista. Mieluummin leipomon ihanan rapeakuorista ja kuohkeaa sämpylää, kuin minun kovaa kakkaraani.
2:lle
2 hyvää sämpylää (esim ciabatta -sämpylää)
2 naudan ulkofileepihviä
2 siivua parmankinkkua
salaattia
tomaatti
kevätsipulia
2-4 rkl Hennan limeaiolia
Salviavoi
n. 30 – 40g voita
5 salvianlehteä pieneksi silputtuna
(valkosipulin kynsi raastettuna)
suolaa, mustapippuria
Tee limeaioli Hennan ohjeen mukaan tai mausta valmis majoneesi limen mehulla ja valkosipulilla. Tee salviavoi. Sulata voi pienessä kattilassa, älä ruskista. Sekoita voihin silputut salvianlehdet (ja halutessasi raastettu valkosipulinkynsi), mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa pihvit mediumkypsiksi. Oikea sisälämpötila on 54 – 56 astetta. Tee parmankinkuista ruusukkeet. Halkaise sämpylät. Grillaa myös sämpylät ja parmankinkkuruusut. Kokoa hampurilaiseksi: laita sämpylän puolikkaalle limeaiolia. Sitten salaattia, viipaloitua tomaattia ja kevätsipulia. Nosta päälle pihvi, jonka voit halutessasi siivuttaa helpommin syötäväksi. Nosta päälle parmarmankinkku. Valuta päälle salviavoita ja levitä ylijäänyt salviavoi toiselle sämpylänpuolikkaalle, jonka nostat hampurilaisen päälle.
Todella herkullinen! Tämähän on ihan luksushampurilainen, kun ei ole jauhelihapihviä lihana.