Uusien reseptien kehitteleminen on kyllä hauskaa, erityisesti silloin kun lopputulos on onnistunut! Tuossa taannoin nautimme perjantai-illallisena olut-menun, jonka tein Top Chefin innoittamana. Hankalinta menuussa oli kehittää jälkiruoka, johon tulee olutta. Täytyy kyllä sanoa, että lähdin liikkeelle siitä mistä aita on matalin, kun valitsin tämän makean, kirsikkaisen Kriek-oluen. Mutta onneksi lähdin, koska tästä piirakasta tuli niiiiiiin hyvää! Samalla pääsin kokeilemaan säilöttyjä hapankirsikoita, jotka bongasin n. kuukausi sitten citymarketin hyllystä. (EDIT: jos pohdit tuoreiden kirsikoiden käyttämistä tähän reseptiin niin lue loppu)
Pohja
175g vehnäjauhoja
0,5 tl kanelia
125g suolatonta voita kuutioina
25g sokeria
2-3 rkl jäävettä
Täyte
1 plo Kriek-olutta (2,5 dl)
2 munaa
40g sokeria
180g valkosuklaata
125 g mascarponea
1 iso purkki säilöttyjä hapankirsikoita
Valmista taikina. Sekoita kaneli ja jauhot, nypi voi joukkoon. Lisää sokeri ja vain sen verran vettä, että taikinasta tulee kiinteää. Painele taikina piirakkavuokaan, halkaisija n. 23 cm. Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa uunissa 10 minuuttia. (Laita raa’an pohjan päälle leivinpaperia ja kuivattuja herneitä päälle, ettei pohja nouse, kun esipaistat sitä uunissa). Poista painot ja paperi ja paista pohjaa vielä 5 minuuttia.
Laita Kriek-olut kattilaan ja keitä kokoon niin että jäljelle jää puolet. Nosta liedeltä ja sulata kuumaan olueen paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon mascarpone. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri sekaisin. Kaada suklaaseos munaseokseen koko ajan sekoittaen. Asettele valutetut kirsikat piirakkapohjalle. Kaada seos kirsikoiden päälle. Paista piirakkaa 180 asteessa noin 35 – 45 minuuttia.
EDIT 5.8.2011:
Tein tätä piirakkaa eilen ja laitoin hapankirsikoiden sijaan tuoreita kirsikoita litran kivet poistettuna. Ilmeisesti kirsikoista tuli niin runsaasti nestettä, että piirakka ei hyytynyt lainkaan. En ole testannut vielä uudelleen, mutta ehkä voisi toimia, jos jättää oluen siis pois ja laittaa 3 munaa.
Mua jäi vähän harmittamaan, etten tehnyt Top Chef -haastevastauksessani jälkkäriäkin. En tosin olisi varmaan vahingossakaan päätynyt kirsikkapiirakkaan, näyttää kyllä hyvältä vaikken kirsikoista niin perustakaan.
Oi nam! Oisko tämä kenties vastinetta huhtikuun ruokahaasteeseen..?;)
http://ahmija.blogspot.com/2011/03/huhtikuun-ruokahaaste-maltaisia-makuja.html
oho, en ollutkaan huomannut vielä tämän kuukauden kisaa!! Hah! Osallistuisko tällä, vaiko menuun alukuruualla vaiko pääruualla 🙂 – hah – ei tarvitse lähteä tekemään mitään, eikun osallistumaan kilpailuun. Hyvä aihe muuten!